LKSKA „Nemunas“ konferencija 2015

„Padarėme labai daug, bet laukia dar daugiau“

Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacija „Nemunas“ kitąmet švęs 25 metų jubiliejų ir visus savo renginius skirs šiai datai paminėti.

Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacijos „Nemunas“ konferencija.
Marytės Marcinkevičiūtės nuotr.
Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacijos „Nemunas“ konferencija.

  

Lietuvos žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) aktų salėje į konferenciją „Socialinę atskirtį patiriančių asmenų kompetencijų ugdymas“ susirinkę nemuniečiai kartu aptarė ir šių metų sportinius darbus bei pristatė savo veiklą 2016-aisiais.
Sporto ir kultūros renginių numatyta labai daug, kone 100 ir LKSKA valdybos pirmininkas Kęstutis Levickis kiek nerimauja, kadangi Žemės ūkio ministerijos biudžetas dar nepatvirtintas, jis bus aiškus kitąmet sausį, todėl gali būti ir korektyvų.
ARUODAI. Konferencijos dalyvius sveikinęs asociacijos „Nemunas“ prezidentas Vytautas Grušauskas akcentavo, kad ypač svarbu, jog kaimas džiugintų ne tik savo pilnais aruodais, bet ir kultūra bei sportu.
Konferencijos darbe dalyvavo ir kalbėjo ŽŪM kanclerė Dalia Miniataitė, buvęs ŽŪM ministras Vytautas Knašys, Kūno kultūros ir sporto departamento Kūno kultūros ir sporto strategijos skyriaus patarėja Milda Laurutėnaitė, asociacijos „Sportas visiems“ viceprezidentas Algimantas Jucevičius.
„Sako‚ kaimas, kaimas…“. Mūsų dauguma yra kilimo iš kaimo. Mano šaknys irgi yra kaime ir niekada nebūsiu miestietė, nors jau daugiau kaip 40 metų gyvenu Vilniuje. Antrus metus šiemet rengėme konkursą „Sportuojanti bendruomenė“, jam skyrėme 58 tūkst. 200 eurų. Gavome 174 paraiškas, tarp jų apie 50 iš sporto klubų, tačiau mūsų nuostatai lėšas leido skirti tik bendruomenėms. Jos pateikė ypač gražių projektų, į įvairias veiklas įsitraukė apie 6 tūkst. bendruomenių narių. Vieni savo rankomis įsirengė tinklinio, krepšinio aikšteles, kiti mokėsi plaukti ir t. t“, – kalbėjo M. Laurutėnaitė, kuri daug gražių žodžių skyrė „Nemuno“ asociacijai ir jos valdybos pirmininkui, ES „Sportas visiems“ ekspertui  Kęstučiui Levickiui.
Nepriklausomos Lietuvos pirmasis ŽŪM ministras V. Knašys kalbėjo apie tai, kad vis dėlto turi būti valstybinė strategija, kad kaimai bei šeimos ūkiai neturi išnykti. Panašias mintis dėstė ir Zarasų meras, didelis sporto entuziastas Nikolajus Gusevas, kuris į renginį atvažiavo su savo seniūnais, bendruomenės nariais. Jis kvietė visus su „Nemuno“ asociacija daryti gerus darbus.
Asociacijos tarybos narys raseiniškis Benediktas Siliūnas pateikė pasiūlymų, kaip pagerinti kaimuose gyvenančių žmonių kokybę. „Mes padarėme tikrai daug, tačiau mūsų laukia dar daugiau“, – sakė jis.
VEIKLA. LKSKA „Nemunas“ valdybos pirmininkas K. Levickis pristatė 2015-ųjų asociacijos veiklą. Šiemet įvyko 86 renginiai, kuriuose dalyvavo 380 tūkst. 670 dalyvių.
„Šį skaičių mums padidino asociacijos rengiama „Move Week“ savaitė, kurioje dalyvavo mūsų kolektyvai. Šiemet pagrindinis dėmesys buvo skiriamas sporto renginiams bei metodiniams seminarams, kurie vykdavo prieš varžybas. Buvo gvildenamos keturios pagrindinės temos: užimtumo ir profesinės veiklos plėtra Lietuvos kaimo vietovėse, informacinių-komunikacinių technologijų panaudojimas, veikli kaimo visuomenė ir sveikata bei lyderių ugdymas kaime“, – kalbėjo K. Levickis.
Trys kaimo bendruomenių aktyvistai iš Gargždų, Anykščių ir Raseinių dabar mokosi Danijoje ir jų studijos baigsis gruodžio mėnesį. Mokymus iš viso jau baigė 68 nemuniečių moksleiviai ir studentai, iš kurių su 32 asociacija palaiko glaudų ryšį. Kiti dirba užsienyje.
K. Levickis paminėjo pirmuosius savo lyderius: Mantą Paulauską, kuris, grįžęs į namus, perteikė savo patyrimą, o dabar yra viešosios įstaigos „Sveikas miestas“ direktorius, bei jaunimo programų koordinatorę kėdainiškę Aušrą Nesterovienę. Didelį dėmesį nemuniečiai skiria įvairiems tarptautiniams projektams.
Kalbėdamas apie sportinius renginius, K. Levickis išskyrė populiariąsias žirgų lenktynes ant Sartų ledo, taip pat tradicines kaimo bendruomenių šventes, festivalius Dusetose, Antalieptėje, Kirnaičiuose, Antazavėje, Rietave, kitur.
Nemažai kalbėta apie „Move Week“ (Judėjimo savaitė) renginius, kuriuose dalyvavo apie 24 tūkst. žmonių. Kitais metais šis masinis nemuniečių renginys vyks gegužės mėnesį.
PROBLEMA. Simno žemės ūkio mokyklos kūno kultūros mokytojas-ekspertas  Napoleonas Andrijauskas papasakojo apie renginius, kuriuos jie organizuoja. Jų tikrai daug ir gražių, vien tarptautinis paplūdimio tinklinio turnyras kasmet susilaukia vis didesnio populiarumo.
Tačiau jis atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvoje tuoj pradės merdėti profesinio mokymo centrų sportas. „Profesinės mokyklos – mūsų ateitis, o  jose sportas žlunga. Žemės ūkio mokyklas prijungus prie Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro, mūsų mokiniams terengiamos vos trejos varžybos.  Ar nereikėtų tas mokyklas prijungti prie Žemės ūkio ministerijos“, – samprotavo G. Andrijauskas.
Netrūko apdovanojimų. Asociacijos dovanos įteiktos Zarasų, Rokiškio, Anykščių, Kėdainių savivaldybėms, patiems aktyviausiems klubų atstovams. Pačioms aktyviausioms šešioms bendruomenėms, seniūnijoms ir sporto klubams įteiktos piniginės premijos.
Asociaciją „Nemunas“ vienijančią 89 sporto klubus, per konferenciją papildė dar keturi nauji nariai: Alytaus šachmatų klubas „Alitas“, Kėdainių r. jojimo sporto klubas „Ulonai“, Pasvalio r. VŠĮ „Sveikata visuomenei“ ir Šilalės r. Žadeikių sporto klubas.
Konferencija, kuri vyko keturias valandas, neprailgo. Jos dalyviams pertraukos metu šoko ir dainavo Vilniaus folkloro ansamblis „Labingis“ .

Jums taip pat gali būti įdomu...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.