2014-03-02 Nei žvyno, nei uodegos!

Nei žvyno, nei uodegosKovo 2 d. įvyko tradicinė Aukštaitijos bendruomenių poledinės žūklės žvejų šventė „Un Sartų Dusetose 2014“. Su nerimu laukta (kad tik neištirptų ledas), šiemet ji pritraukė rekordinį dalyvių skaičių – užsiregistravo net 79 žvejai iš Anykščių, Biržų, Molėtų, Utenos, Rokiškio, Vilniaus, Visagino, Zarasų rajonų.
Varžybos pirmą kartą vyko kitoje nei įprastai vietoje – Sartų ežero pakrantėje tarp senosios tribūnos ir K.Būgos gimnazijos. Tai vieta, kurią baigia tvarkyti Dusetų bendruomenės ir parapijos santalka įgyvendindama projektą „Infrastruktūros sutvarkymas žvejybos vietų prieinamumui pagerinti Sartų ežero pakrantėje“ pagal Zarasų ir Visagino žuvininkystės regiono vietos veiklos grupės 2007-2013 metų strategiją. Ši pakrantė dar tebetvarkoma, bet jau dabar aišku, kad ji puikiai parinkta ir bus pamėgta dėl patogaus privažiavimo bei didelės erdvės.
Renginį vedė Zarasų ir Visagino žuvininkystės regiono vietos veiklos grupės pirmininkas Arvydas Veikšra, kuris visą, šešias valandas trukusį renginį, komentavo smagiai ir išradingai.
Dalyvius sveikino Dusetų seniūnas Saulius Kėblys, Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Ramūnas Keršys, kuris, beje, taip pat rungėsi varžybose. Vyr. teisėjas, daugkartinis žvejybos čempionas Pranas Vadišius supažindino žvejus su taisyklėmis ir, palinkėjęs „nei žvyno, nei uodegos“, išleido visą gausų būrį ant ežero. Ledas, dar gan tvirtas, pakrantėse jau grėsmingai lingavo, telkšančios balos taip pat nekėlė didelio pasitikėjimo. Tačiau visi, apsirūpinę apsaugos priemonėmis, užtikrintai užsiėmė savo vietas prie vėliavėlių, nusiteikę puikiai praleisti dieną ir sugauti kuo daugiau žuvelių bei parsivežti namo prizus.
Žuvelių buvo sugauta tikrai nemažai – net 112 kg. Pirmąjį etapą laimėjo dusetiškis Giedrius Šakalys, sugavęs 1,88 kg laimikį. Gaila, kad antrame etape jam ne taip gerai sekėsi ir Giedrius galutinėje lentelėje liko 5 – oje vietoje.
O laimėtojai pasiskirstė taip. Trečioji vieta tarp moterų atiteko Agnei Tveritnevaitei iš Anykščių, antroji – Jolantai Lasienei iš Jūžintų, pirmąją iškovojo Rimutė Švilpienė iš Utenos.
Vyrų tarpe trečiąją vietą užėmė Austrius Šešeika (Biržai), antrąją – Audrius Naujokaitis, pirmąją – Gediminas Šiukščius, abu molėtiškiai.
Tortas – žuvis, kurią dovanojo UAB ‚,Viralda“, „išplaukė“ taip pat į Molėtus, pas aktyviausiai dalyvavusią Rinkūnų šeimą.
Šeimos, sugavusios daugiausiai žuvies. Trečia vieta – dusetiškiai Giedrius ir Eimantas Jakovlevai (3,150kg), antra vieta – taip pat dusetiškiai Giedrius ir Paulius Šakaliai (4,225 kg), pirma vieta – molėtiškiai Gintautas ir Gediminas Šiukščiai (5,235kg ).
Aktyviausia bendruomenė šį kartą buvo iš Rokiškio rajono – Lašų bendruomenė.
Jauniausia žvejė atvyko iš Anykščių – Agnė Tveritnevaitė. Jauniausias žvejas – Ernestas Laurinavičius iš Antalieptės. Vyriausios žvejės titulas atiteko Rimutei Švilpienei iš Utenos, vyriausio žvejo – Petrui Vasiliui iš Biržų.
Darius Geškus iš Lašų bendruomenės džiaugėsi pirmąja sugauta žuvimi, o didžiausia žuvis (0,590 kg) užkibo molėtiškiui Kęstui Rinkūnui.
Dar vienas Lašų bendruomenės narys Aurimas Viplentas sužvejojo didžiausią ešerį, sveriantį 0,280 kg.
Paguodos prizas atiteko dusetiškiui Artūrui Čenkui.
Na, o ekečių gręžimo varžybas, kurių metu reikėjo greičiausiai išgręžti 10 ekečių, pergalę išplėšė Audrius Snarskis iš Jūžintų. Jam atiteko IĮ ,,Meškerinė“ prizas – grąžtas.
Nugalėtojai buvo apdovanoti asociacijos „Nemunas“ diplomais, medaliais, taurėmis, UAB „Vasaknos“, Sartų regioninio parko, IĮ „Meškerinė“ įsteigtais prizais. Dusetų kultūros centras dovanojo katalogus „Žirgas dailėje“, o sporto klubas „Ainiai“ – šampaną pergalei atšvęsti.
Kokios gi varžybos, tuo labiau tokios ilgos – be kvapnios žuvienės, sočios košės ar keptos žuvies. Renginio įgarsinimu, žvejų ir žiūrovų maitinimu, karšta arbata, palapinėmis, kuriose galėjo pasišildyti muzikantai, o teisėjai sverti sugautą laimikį ir skaičiuoti rezultatus pasirūpino asociacija „Bendruomenių renginiai“, o įrangą maitinimui, įgyvendinant projektą „Zarasų ir Visagino ŽRVVG bei Utenos ŽRVVG regioninis bendradarbiavimas“, įsigijo Zarasų ir Visagino žuvininkystės vietos veiklos grupė. Šventės metu buvo organizuotas žuvininkystės atstovų teorinis – praktinis seminaras poledinės ir sportinės žūklės tematika. Seminaro ekspertais buvo patyrę žvejai iš Utenos – Algirdas Zakarka ir Algis Kalinauskas. Beje šiose varžybose atitinkamai užėmę 4 ir 7 vietas.
Šventės dalyviams buvo pristatyti ir šiuo metu įgyvendinami projektai „Infrastruktūros sutvarkymas žvejybos vietų prieinamumui pagerinti Sartų ežero pakrantėje“, „Zarasų ir Visagino ŽRVVG bei Utenos ŽRVVG regioninis bendradarbiavimas“, „Žvejybos rojus“, „Žuvies perdirbimo cecho įkūrimas Vasaknose“. Tai gražus bendruomenės, verslo ir vietos valdžios bendradarbiavimo pavyzdys.
UAB „Cobb“ iš Kauno šventės dalyviams pristatė nešiojamą orkaitę – rūkyklą, kepsninę ir viryklę VIENAME, kuri sukurta naudojant naujausias XXI amžiaus technologijas ir originalius, patentais apsaugotus technologinius sprendimus. Kepsninė funkcionali, ekonomiška ir ekologiška. Tuo, ragaudami iškeptą viščiuką ir didžiulį karpį bei išrūkytus upėtakius, įsitikino ir šventėje dalyvavę dusetiškiai. Žuvienė šiais metais buvo verdama ne iš varžybų metu sugautų ešeriukų, o iš tvenkiniuose užaugintos žuvies, kurią dovanojo UAB „Vasaknos“.
Pirmą kartą šventėje dalyvavo saviveiklininkai – tai Salako kultūros namų kapela „Vedarėlis“ (vad. Rasa Lukošiūnaitė), Senolių kaimo iš Vajasiškio, Lieptų kaimo iš Antalieptės spalvingi personažai, įtraukę visus į linksmybių verpetą.
Miestelėnams ir svečiams veikė „Žuvų turgelis ir ne tik…“, kuriame buvo galima įsigyti įvairios žuvies ir suvenyrų. Gaila tik, kad miestelėnų nebuvo labai daug, matyt, išgąsdino apniukęs dangus ir šaltas vėjas, o gal paprasčiausias abejingumas pašonėje vykstantiems renginiams. Tačiau sulauktas nemažas būrys garbių svečių – tai seimo narys Algimantas Dumbrava, Zarasų meras Alvydas Steponavičius, Zarasų rajono vicemeras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono administracijos direktorius Ramūnas Keršys, Zarasų rajono savivaldybės tarybos narė Genovaitė Burokienė, moterų politikių bendruomenės narės: Stasė Goštautienė, Daiva Kelečienė, Nina Kudrešova, Violeta Barisevičienė.
Pagrindiniai renginio organizatoriai – LKSKA „Nemunas“, Zarasų ir Visagino žuvininkystės regiono vietos veiklos grupė. Organizatoriai: Dusetų seniūnija, Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka, Dusetų sporto klubas „Ainiai“, Sartų regioninis parkas.
Rėmėjai:“, Zarasų ir Visagino žuvininkystės regiono vietos veiklos grupė, Sartų regioninis parkas – vad. Saulius Mažiulis, UAB „Vasaknos“– vad. Algirdas Šiukščius, IĮ „Meškerinė“ – savininkas Audrius Šablinskas, UAB „Viralda“ – vad. A. Balys, ZASK „Akseleratorius“– prezidentas Arvydas Petkevičius, Sportinės žūklės klubas „EŠERYS“ – pirmininkas Sigitas Lukšta, Dusetų kultūros centras dailės galerija – direktorius Alvydas Stauskas.
Bendradarbiaujant šių projektų – „Infrastruktūros sutvarkymas žvejybos vietų prieinamumui pagerinti Sartų ežero pakrantėje“, „Zarasų ir Visagino ŽRVVG bei Utenos ŽRVVG regioninis bendradarbiavimas“, „Žvejybos rojus“ – sumanytojams ir vykdytojams, šventė buvo išskirtina ir ilgam įsimenanti. Tad kitais metais tikimės dar gausesnio dalyvių ir žiūrovų būrio, tvirtesnio ledo ir… nei žvyno, nei uodegos!
Vilija Visockienė

Jums taip pat gali būti įdomu...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.